O nas

Košnja je bila od nekdaj kmetov praznik, ob njej pa je bila vedno tudi dobra jedača in pijača, koscem pa so morali dobro postreči. Že stari pregovor namreč pravi: »Kako se koscu streže, tak mu kosa reže«.

A tudi spomin na težko kmetovo delo, ki mu ga danes lajša stroj, je ostal v preteklosti. Namesto ročne kose po travnikih namreč brnijo motorne kosilnice. Le v odročnih krajih, ki tudi zaradi svoje lege strojem niso dostopni, še ohranjajo stari način opravila.

Idejo za naše društvo smo dobili v Avstriji in Švici, kjer je košnja popularna tako pri starih kot pri mladih. Kosci in kosice tam tekmujejo na raznih prireditvah in tako ohranjajo običaje naših očetov in dedov.

Tekmovanja z ročno koso so potekala že v prejšnjem stoletju. Pri nas so najbolj poznana krajevna tekmovanja, tekmovanja med zadrugami in košnja na kmečkih igrah.

Cilj našega društva, ki se je od ustanovne seje do danes močno razširilo, je da bi košnja trave postala čim bolj znana tudi v Sloveniji in da bi na tekmovanje privabili ljudi iz cele države. Od nekaj manjših sestankov in enega državnega smo namreč prešli na več letnih srečanj, številnih tekmovanj na domačih in tudi tujih travnikih. Spletla so se močna prijateljstva, osebna poznanstva in lahko bi rekli, da smo postali velika družina.

Spremljajte našo zgodbo na spletni strani in družbenih omrežjih.