Slovenski kosci na Evropskem prvenstvu v košnji z ročno koso

  • od

Člani Društva koscev in kosic Slovenije smo se na letošnjem Evropskem prvenstvu, ki se je odvijalo 15. avgusta v Schardingu v Avstriji, ponovno uspešno odrezali.

Organizator tekmovanja je bila podeželska mladina pokrajine Gornja Avstrija, tekmovanje pa je potekalo na pet hektarskem travniku, na eni od številnih kmetij. Udeležili so se ga tekmovalci in tekmovalke iz desetih držav. V polni zasedbi (deset moških in pet žensk) so nastopile reprezentance iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije (dežela Južna Tirolska), Španije (dežela Baskija) in Slovenija. S po tremi tekmovalci (dva moška in ena ženska) pa so nastopili Angleži, Slovaki, Čehi in Srbi.

Čakala nas je visoka detelja, visoka od 40 do 60 cm, ne pregosta, na natančno obkošenih parcelah. Na prvi pogled precej lahko opravilo, vendar pa je izkušeno koščevo oko hitro opazilo past, ki se skriva med njo. Do deset centimetrski šopi ostrolistne trave, kar je povzročilo nerešljivo nalogo, ki je čista in brezhibno pokošena parcela.

Tekmovanje so odprle mladinke, do starosti 14 let. Slovenijo sta zastopali Klara Janža, Bratonci (osvojila je 3. mesto s časom 1 min 39 sek) in Manca Oblak, Jama pri Kranju (osvojila je 6. mesto). Zmagala je štirinajstletna Švicarka. Pri mladincih je slovenijo zastopal Blaž Urbar, Škofljica, ki je zasedel 14. mesto, zmagal pa je štirinajst letni Švicar. 

V ženski kategoriji so Slovenijo zastopale: Romana Krek Jama pri Kranju (najbolje uvrščena Slovenka na 15. mestu s časom 1 min in 18 sekund) Mateja Čarman Topol pri Medvodah, Veršič Marija Brezovica (pri svojih 75 letih daleč najstarejša tekmovalka na svojem že šestem EP), Čarman Sabina Jama pri Kranju in Urška Peternelj Sv. Tomaž nad Škofjo Loko. 

Evropska prvakinja je postala Avstrijka Karin Kronberger, s časom 39,75 sek in 10 kazenskimi točkami, ki je tudi odlična atletinja. Tudi na drugem mestu je pristala Avstrijka, na tretjem pa Švicarka. Tudi ekipno so suvereno zmagale Avstrijke, saj je bilo vseh pet tekmovalk uvrščenih med prvih devet. Druge so bile Švicarke in tretje Baskijke. Slovenke so na četrtem mestu zaostale za deset sekund.

Na koncu je sledila kraljeva disciplina, na kateri se pokaže večno rivalstvo med Avstrijci, Švicarji in Južnimi Tirolci. Evropski prvak je postal Christian Irsara iz Južne Tirolske s časom 1 min 56 sek, drugi je bil Avstrijec, tretji pa Švicar. Slovenijo so zastopali: Janez Vivod Kozjak Mislinja (27. mesto, 2 min 46 sek, tretje najbolje ocenjeni tekmovalec), Jože Oblak Zalog pri Golniku (29. mesto, 2 min 51 sek), Čarman Miha, Jaka Krek oba Jama pri Kranju, Čarman Gašper, Topol pri Medvodah, Pestotnik Žiga Limbarska gora, Matej Pibernik Moravče, Janža Maj Bratonci in Matej Kuhar.

Tudi med moškimi ekipami so suvereno zmagali Avstrijci, drugi so bili Južni Tirolci in tretji Švicarji. Slovenija je zasedla 6. mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja